Otthonfelújítási Program

Mi a Metonnál, Magyarország egyetlen olyan gyártójaként, ahol egy telephelyen gyártjuk a hőszigetelő rendszereink legfontosabb elemeit (polisztirol, díszvakolat, rendszerragasztó), hivatásunknak érezzük, hogy segítsünk az ingatlantulajdonosoknak otthonuk jobbá tételében. Hőszigetelő rendszereink tökéletesen alkalmasak az otthonfelújítási programban megcélzott megtakarítási számok eléréséhez.

Rendszereink nemcsak energiahatékonnyá, hanem díszvakolatainknak köszönhetően hosszú éveken át esztétikussá varázsolják otthonát, mindezt megfizethető áron.

Hőszigetelő rendszereinkkel kapcsolatos részletes tájékoztatást a területi képviselő kollégáinktól kaphatnak, az igényfelmérő adatlapunk kitöltését követően.

Az alábbiakban igyekeztünk összegyűjteni az eddig ismert információkat a feltételekkel, illetve a pályázás menetével kapcsolatosan. A program további részleteiről az Otthonfelújítási Hitelprogram felhívástervezetében tájékozódhat.

Mely ingatlanok esetén lehet igényelni az otthonfelújítási támogatást?

A 2024-es otthonfelújítási támogatást 1990. december 31. előtt épült, életvitelszerűen lakott, egy- és többlakásos családi házakra lehet igényelni.

 

Milyen korszerűsítésekhez lehet felvenni a támogatást?

A támogatás felhasználható:

  • épület külső határoló elemeinek hőszigetelésére,
  • nyílászárók cseréjére,
  • használati melegvíz-rendszer korszerűsítésére, cseréjére,
  • fűtésrendszer korszerűsítésére magas hatásfokú gázkazánnal, a hozzátartozó kéménybéleléssel és a kapcsolódó hőleadókkal.
  • meleg vizes puffertartály létesítésére,
  • kizárólag az energetikai korszerűsítéshez kapcsolódó elemként (önállóan nem támogatható) a helyreállításhoz, javításhoz kapcsolódó költségek

Mikortól lehet pályázni a támogatásra?

A Nemzetgazdasági Minisztérium tájékoztatása szerint a következő kormányülésen dől el, hogy pontosan mikor és milyen feltételek mellett igényelhető az otthonfelújítási hitelprogram. A június 3-i indulás helyett várhatóan csak néhány héttel később indul majd a program.

Mennyi a maximálisan igényelhető támogatás összege és mennyi önrész kell hozzá?

A támogatás maximuma 7 millió Ft lesz. Ehhez 1 millió forintos önrész kell, a maradék 6 millió forint részben közvetlen, vissza nem térítendő állami támogatás, részben kedvezményes, kamatmentes hitel.

Mekkora energiamegtakarítást kell elérni támogatásból?

A felújítás befejeztével épületenként legalább 30 százalékos primerenergia-megtakarításnak kell megvalósulnia, melyet hiteles energetikai tanúsítvánnyal kell igazolni.

Mi történik, ha nem sikerül elérni a 30 százalékot?

Ha a megvalósított beruházás nem éri el a 30 százalékos primer energiamegtakarítást, abban az esetben szabálytalanná válik a projekt és a teljes folyósított finanszírozási összeg visszakövetelésre kerül.

Mikortól és hol lehet igényelni a támogatást?

A támogatás a lakossági MFB Pont Pluszokon keresztül lesz igényelhető.

Meddig van lehetőség a támogatás igénybevételére?

A program keretében utoljára 2026.04.30-ig, illetve a forráskeret kimerüléséig lehet kölcsönszerződést kötni a kölcsönigénylőkkel.