A színek hatása otthonunkban 1.

A környezetünkben megtalálható színek nap mint nap hatnak ránk, befolyásolják érzelmeinket és viselkedésünket. Hatnak a hangulatunkra, egészségünkre, sőt, a boldogságunkra is. Körültekintően érdemes tehát megválasztanod, milyen színűek legyen a falak, ugyanis a mentális jólétet éppúgy befolyásolják, mint azt, hogy hogyan érzed magad fizikailag.

Kétrészes cikksorozatunkban végigvesszük a legfőbb színeket, és megismertetünk azok jelentésével, lehetséges hatásaival, sőt, azt is eláruljuk, mindezek alapján hol, melyik helyiségekben érdemes őket alkalmaznod. Lássuk most a sárga, narancssárga, piros, kék és zöld színeket!

Sárga:

A sárga szín vidámságot, örömet, életkedvet, boldogságot, optimizmust sugároz, energiát, melegséget áraszt. Felfrissít, élénkítő hatása van, pozitívan hat a közérzetre, így konyhába, nappaliba, valamint északi fekvésű helyiségekbe is ajánlott. Ösztönzi a kommunikációt, inspirál, beindítja a kreativitást, serkenti az agyműködést és a gondolkodást, aktivizálja a memóriát, elősegíti a koncentrációt, ezért érdemes dolgozószobában vagy munkahelyeken is alkalmazni.

                                                                                                                                                                                                                                                             Narancssárga:

A narancssárga szín melegséget, barátságosságot, élénkséget, mozgalmasságot sugároz. Kellemes, vidám, érzelemserkentő szín, mely jókedvre derít, segít a fáradtság leküzdésében. Erősíti az immunrendszert, növeli az étvágyat, így jól illik főzésre és étkezésre használt helyiségekbe, konyhába, étkezőbe. Stimulálja az aktivitást, elősegíti a szocializációt, megkönnyíti a kommunikációt, ezért alkalmas olyan helyiségekbe, ahol interakcióba lépünk másokkal, így nappaliba, irodába is.

 

Piros:

A piros szín izgalmas, dinamikus, vibráló, optimista, a szerelmet és szenvedélyt szimbolizálja, stimuláló, energetizáló hatása, érzelmi töltete van. Növeli a lelkesedést, emeli a vérnyomást, a szívverést és a pulzusszámot, általa szaporábbá válhat a légzés is. Tettre ösztönöz, fokozza az önbizalmat, aktív tevékenységre serkent. A piros árnyalatok alkalmazásával hatásos színhangsúlyokat helyezhetsz el a térben, de használatát inkább csak kiegészítőként ajánljuk! Aktivitásra ösztönző hatása miatt szívesen alkalmazzák vendéglátó- vagy szórakozóhelyeken is.

Kék:

A kék szín árnyalatai a békesség, biztonság, nyugalom érzetét keltik. Derűs, friss, könnyed szín, mely gondolatainkat a pihenés felé tereli. A kék a gondolkodás, a koncentráció színe is, növeli a munka hatékonyságát, támogatja az intuíciót. Megnyugtatja a szívdobogást, mérsékli a légzési ritmust, nyugtatóan hat, szellemi tevékenységre, koncentrálásra, befelé való irányultságra késztet. Hálószobában vagy dolgozóban bátran alkalmazhatod, a fürdőszobában pedig igazi klasszikusnak számít. Örökmozgó gyerekek szobájába is ideális választás!

Zöld:

A zöld szín az egészséget, a nyugalmat és a békességet szimbolizálja. A fiatalság, biztonság, harmónia érzését adja, enyhíti a depresszió és a szorongás tüneteit. Egyszerre nyugtató és frissítő hatású, harmóniát, egyensúlyt teremt, kellemes érzéssel tölt el. Csökkenti a vérnyomást, megnyugtatja az idegrendszert, megszünteti a kimerültséget és álmatlanságot. Használata hálószobában és fürdőszobában a leginkább ajánlott, de nappaliba és konyhába is bátran tehető.

 

Következő cikkünkben folytatjuk a további színekkel, mint a fehér, fekete, szürke, barna, rózsaszín és lila. Addig is, ha kedvet kaptál otthonod kiszínezéséhez, tekintsd meg beltéri falfestékeinket, ha pedig saját otthonodban is felhasználnád őket, a termékek után érdeklődj kereskedelmi partnereinknél!