Meton Texturato és Next Silicon szálerősített díszvakolatok

A Meton Építőanyag Gyártó Kft. megoldása az éghajlatváltozás okozta homlokzati hatásokra: Meton Texturato és Next Silicon szálerősített díszvakolatok

A Meton Kft. a magyar építéskémiai kutatás, fejlesztés és gyártás egyik leginnovatívabb szereplőjeként legfőbb feladatának és céljának tekinti, környezetünk megóvását, értékeink megőrzését. Éppen ezért, elhivatottan figyeljük azon tudományos kutatásokat, publikációkat, amellyel a mi iparágunkat és termékeinket érinthetik.

Így kerültünk kapcsolatba többek között azzal a gondolati körrel is, hogy milyen környezeti hatások érnek egy homlokzatot, továbbá, hogy a klímaváltozással járó időjárási viszonyok hogyan erodálják a már meglévő épületeinket. Kiemelt figyelmet fordítva ezen jelenségekre (UV sugárzás változásokra, gyakoribb jégesőkre, viharos szélterhelésekre, gombásodásra, penészedésre), a homlokzatokat terhelő fizikai, illetve kémiai behatásokra, olyan termékek, illetve termékrendszerek kifejlesztése a célunk, melyek képesek megbízhatóan és tartósan megóvni és ellenállóbbá tenni épített értékeinket.

Mindannyian megéltük már például nyári időszakban egy forró nyári napon hirtelen jött zápor következtében, a levegő hőmérsékletének hirtelen, rövid időn belül történő lehűlését, viharos szelet, jégesőt, majd szinte egyik pillanatról a másikra újra, verőfényes napsütést, forróságot.

Ezek a hirtelen bekövetkező, akár több 10 fokos hőmérsékleti változások, a homlokzati bevonatok, úgynevezett hősokként élik meg. Az intenzív szél, illetve csapadékterhelések, jégesők, nagyon komoly feszültségeket hoznak létre a homlokzati anyagokban, anyag rendszerekben.

Fejlesztéseink ezért nemcsak a jelen idejű technikai kérdésekre adnak választ, hanem már arra is törekednek, hogy a jövőben felmerülő problémákat is kezelni tudják. Mert a hőszigetelések a következő évtizedekre kell, hogy megoldásokat adjanak.

A minőségi hőszigetelésekhez minőségi anyagokra, rendszerekre van szükségünk, melyek a fent említett várható igénybevétellel, különböző behatásokkal szemben képesek tartós védelmet biztosítani az épületeknek.

A Meton mint az egyetlen olyan magyar építőanyag-gyártó, aki egy telephelyen gyártja hőszigetelő rendszereinek valamennyi elemét, tudja, hogy a hőszigetelő rendszerek egyik legfontosabb és leglátványosabb része a vékonyvakolat. Ez a hőszigetelő rendszerek külső, mindent körbeölelő burkolata. Elsősorban a díszvakolatnak kell ellenállónak és tartósnak lennie a fent taglalt környezeti hatásokkal szemben.

Fejlesztéseink eredményeként büszkén jelentjük be a Meton Next Silicon és Texturato díszvakolatainknál alkalmazott szálerősítéses technológiát. A Next Silicon és a Texturato gyárilag előkevert, egészségre ártalmatlan, szintetikus, üvegszálakkal erősített, kiváló páraáteresztő képességű, ugyanakkor fokozottan víztaszító, tartósan UV álló, színtartó, repedésáthidaló képességekkel rendelkező díszvakolatok. A Meton szakértői által kidolgozott szálerősített díszvakolat kiemelkedő tartósságot, repedésmentes felületeket, rugalmasságot és kreatív lehetőségeket biztosítanak.

Szálerősítésük mellett, biocid fimon konzerválásnak köszönhetően, fokozottabb gomba-, penész- és algaálló tulajdonságokkal rendelkeznek.

Szálerősített díszvakolataink négy márvány őrlemény alapú szemcseméretben (1,5mm/1,6mm/2,0mm/2,2mm), háromféle alapstruktúrát biztosító vezetőszemcsével kerülnek kiszerelésre (kapart, dörzsölt, szórt). Tartósabb, egységes szemcseméret, tömörebb szemcseszerkezet, esztétikusabb felületi megjelenés, eloszlás és fedettség jellemzi őket.

A termékek legfőbb előnyei:

  1. Tartósság és hosszabb élettartam: a Meton Next Silicon és Texturato díszvakolatainál a szálerősítés technológiája lehetővé teszi a vakolatok hosszabb élettartamát és kiemelkedő tartósságát. Az erősítő szálak, beleértve a szintetikus szálakat és az üvegszálakat, hatékonyan ellenállnak a repedéseknek és sérüléseknek, amelyek kialakulhatnak a falakon a külső hatások vagy az időjárási viszonyok miatt (pl.: nyári forróságban kialakuló zivatar, hirtelen hűti le az átmelegedett homlokzatot). Ezáltal otthona falai továbbra is szépek és ép állapotúak maradnak hosszú ideig, minimalizálva a karbantartási költségeket.
  2. Rugalmasság és kreatív dizájn: a szóban forgó díszvakolatok szálerősítése rendkívül rugalmas felhordást tesz lehetővé, amely lehetőséget nyújt a kreatív és egyedi faldekorációra. Az erősítő szálak segítségével a vakolat könnyen formázható, így változatos textúrákat és mintákat hozhatunk létre, amelyek kiemelik otthonunk stílusát és egyediségét. A Meton díszvakolatai olyan esztétikai megjelenést nyújtanak, amelyek kiemelkednek a hagyományos falburkoló anyagok közül.
  3. Gyors telepítés és gazdaságosság: a Meton szálerősített díszvakolatai könnyen és gyorsan felhordhatók a falakra, jelentősen csökkentve a felújítási időt. Az egyszerű és hatékony telepítési folyamat időt és munkaerőt takarít meg az ügyfelek számára. Emellett a hosszú élettartam és a minimalizált karbantartási igények révén a Meton szálerősített díszvakolatai hosszú távon gazdaságos megoldást jelentenek.

A Meton által gyártott építőanyagok meghatározó szerepet játszanak az építőiparban az új generációs és innovatív termékek terén. Szálerősített díszvakolataink előnyöket kínálnak a tartósság, a rugalmasság, az energiahatékonyság és a gazdaságosság terén. Ha olyan díszvakolatot keres, amely megőrzi otthona falainak szépségét és hosszú ideig nyújt védelmet, a Meton a megoldás.