A színek hatása otthonunkban 2.

Mint azt már az előző cikkünkből megtudhattad, a környezetünkben megtalálható színek folyamatosan hatnak ránk, befolyásolják érzelmeinket, hangulatunkat, viselkedésünket, egészségünket és akár a boldogságunkat is. A különböző színek sokféleképpen képesek hatni ránk, legyen szó akár a mindennapi életünkről, akár a munkahelyi vagy otthoni környezetünkről.

Korábbi írásunkban a sárga, narancssárga piros, kék és zöld színek hatásait elemeztük ki, ebben a részben pedig a lila, rózsaszín, barna, fekete, fehér és szürke színek világával ismerkedünk meg, és derítjük ki, hogyan alakítják érzelmeinket és hangulatunkat.

 

Fehér:

A fehér az ártatlanság, semlegesség, béke, nyugalom és a tökéletesség színe. Tisztaságot, egyszerűséget, könnyedséget, precizitást sugall, emellett a legjobb térnövelő hatással bír. Támogatja a szellemi tisztaságot is, az akadályok elgörgetésére és gondolataink megtisztítására ösztönöz. Ritkán alkalmazzuk önmagában, általában más színekkel kiegészítve jelenik meg az otthonunkban. Nagy szerepet kap a minimalista, a francia és a romantikus lakberendezésben is.

 

Fekete:

A fekete drámai, mérvadó, erős szín, a nyugati kultúrában a gyász színe. Mivel erőteljes érzelmeket gerjeszt, túl nagy felületen nyomasztó lehet. Ugyanakkor a fekete klasszikus szín, stílusosságot, formalitást jelez, jó ízlésről árulkodik. A lakberendezésben inkább csak kiegészítő színként, vagy jól megtervezetten érdemes alkalmazni. Minimalista otthonok geometrikus mintáinak, kiegészítőinek kötelező eleme lehet. Fehérrel párosítva elegáns és egyedi hatást érhetünk el.

 

Szürke:
A szürke klasszikus, kifinomult, előkelő szín, amely az értelem, a tudás, a bölcsesség színe, méltóságteljes, konzervatív, tekintélyt parancsoló. Ugyanakkor a pesszimizmust, a melankóliát és az unalmat is reprezentálja. Semleges szín, így bármely helyiségben alkalmazható, és bármilyen színnel párosítható. Naranccsal markáns, rózsaszínnel nőiesen elegáns, ezüsttel exkluzív. Lilával erőt és hatalmat sugároz, kékkel határozottságot. Napsárgával párosítva a vidámság mellé eleganciát nyújt.

 

 

Barna:

A barna szín stabilitást, állandóságot, megbízhatóságot és biztonságot sugároz.
Az egyik leginkább természetes hatású árnyalat, mely harmóniát és kiegyensúlyozottságot teremt, használatával könnyen alakítható ki barátságos, bensőséges hangulat. A barna és a bézs nyugtató hatású színek, ideálisak pihenésre vagy koncentrálásra szolgáló környezetben. Az optimális hatás kedvéért érdemes vidámabb színekkel kombinálni és kiegészíteni a barna árnyalatait.

 

Rózsaszín:

A rózsaszín a nőiesség, lágyság és a romantika színe. A gondoskodást, együttérzést és a szeretetet jelképezi. Szelíd, nyugtató hatású szín, amely biztonságérzetet kelt, nyugodt hangulatú helyiségekbe illik, így például hálószobába vagy kislányszobába. Szürkével és ezüsttel ötvözve elegáns, pasztellszínekkel kiegészítve romantikus légkört teremt. Élénkebb változata, a pink fiatalos, vidám, izgalmas. Szenvedélyes, de nem túl agresszív szín, tettre és magabiztosságra ösztönöz, tinilányok szobájának remek kiegészítője lehet.

 

Lila:

A lila figyelemfelkeltő, méltóságteljes szín, nőies, romantikus hangulatot áraszt.
Régen a királyok viselték, így hatalmat, jólétet, luxust sugároz. Titokzatos és királyi tulajdonságai miatt a lilát előszeretettel használják a kreatív egyéniségek. Ösztönzi a kreativitást, nyugtatja az elmét és az idegeket, javítja a memóriát, fájdalomcsillapító és immunrendszer-erősítő hatása van. Ideális választás hálószobába vagy fürdőszobába. Érdemes fehérrel, szürkével vagy ezüstszínnel párosítani.